MEDIA

Foto's 

Concert Grenzeloos

27 februari 2020, Sint-Paulus Kerk, Oudenbos, Lokeren

Cloud 9 van Simon Rogiest door Ferdinand

o.l.v. Dimitri Bracke




'Cloud 9' van Simon Rogiest is een solowerk geschreven voor (alpen)hoorn, 5 blazers en 6 koebellen. Dit werk is het vijfde deel uit de vijfdelige cyclus Wolken. Verder bevat de cyclus nog 'Cirrus', 'Cumulus' en 'Stratus' voor harmonieorkest en 'Nimbus' voor koor en percussie.



“To be on cloud 9”, betekent vrij vertaald: “In de zevende hemel zijn”.

Echter, in een meteorologische benadering is het een dreigende donderwolk die weinig goeds voorspelt.

Op een koude decemberavond in 1802 gaf apotheker en meteoroloog Luke Howard een lezing die het begrip over het luchtruim voor altijd zou veranderen. Meteorologie kwam pas laat tot ontwikkeling, hoofdzakelijk omdat het "weer" moeilijk te vatten en steeds in metamorfose is. Je kan niet eenvoudigweg een stukje regenboog of wolk nemen om te bestuderen. Howard kwam tot de vaststelling dat een wolk veel individuele gestaltes heeft, maar slechts enkele basisvormen. Alle wolken behoren zo tot één van deze drie basisvormen met Latijnse benaming:


Cirrus, “vezel of haar” Cumulus,

"hoop of stapel” Stratus,

"laag of niveau"


In de zomer van 2018 reisden Simon en Eline samen naar Zwitserland en trokken ze de bergen in. Daar kwam Simon in contact met inspirerende panoramische uitzichten en alpenhoorn-spelers in traditionele klederdracht. In een lokale winkel te Interlaken kocht hij zes verschillende koebellen. In zijn werk tracht hij een sfeervolle wandeling in de Zwitserse Alpen te beschrijven met wervelende winden, pittoreske landschappen, loeiende koeien en een magistraal uitzicht dat je na een forse klimpartij mag beschouwen.

NIEUWS

Nummer 9080

Fris en blij magazine voor en door Lochristi, Zaffelare, Beervelde en Zeveneken